المرجع الالكتروني للمعلوماتية
المرجع الألكتروني للمعلوماتية

علم الاحياء
عدد المواضيع في هذا القسم 10973 موضوعاً
النبات
الحيوان
الأحياء المجهرية
علم الأمراض
التقانة الإحيائية
التقنية الحياتية النانوية
علم الأجنة
الأحياء الجزيئي
علم وظائف الأعضاء
المضادات الحيوية

Untitled Document
أبحث عن شيء أخر المرجع الالكتروني للمعلوماتية

إجراءات التصنيع
3-10-2016
معنى الحملة الصحفية
15-12-2020
بيئة المستنقعات المالحة (salt marsh community)
2024-12-26
إنتاج بذور الموالح المعتمدة Certified seed Production
14-8-2022
من التراث الكلامي للإمام العسكري ( عليه السّلام )
2023-05-22
The human speech mechanism Summary
9-6-2022

Diagnosis of Type 1 Diabetes  
  
1565   10:29 صباحاً   date: 26-11-2021
Author : Denise R. Ferrier
Book or Source : Lippincott Illustrated Reviews: Biochemistry
Page and Part :


Read More
Date: 19-10-2021 1215
Date: 12-12-2021 1023
Date: 11-9-2021 1514

Diagnosis of Type 1 Diabetes


The onset of T1D is typically during childhood or puberty, and symptoms develop suddenly. Individuals with T1D can usually be recognized by the abrupt appearance of polyuria (frequent urination), polydipsia (excessive thirst), and polyphagia (excessive hunger), often triggered by physiologic stress such as an infection. These symptoms are usually accompanied by fatigue and weight loss.

The diagnosis is confirmed by a FBG ≥126 mg/dl (normal is 70–99). [Note: Fasting is defined as no caloric intake for at least 8 hours.] A FBG of 100–125 mg/dl is categorized as an impaired FBG. Individuals with impaired FBG are considered prediabetic and are at increased risk for developing T2D. Diagnosis can also be made on the basis of a nonfasting (random) blood glucose level >200 mg/dl or a glycated hemoglobin (see p. 340) concentration ≥6.5 mg/dl (normal is <5.7) in an individual with symptoms of hyperglycemia. [Note: The oral glucose tolerance test, in which blood glucose is measured 2 hours after ingestion of a solution containing 75 g of glucose, also is used but is less convenient. It is most typically used to screen pregnant women for gestational diabetes .]
When blood glucose is >180 mg/dl, the ability of renal sodium-dependent glucose transporters (SGLT) to reclaim glucose is impaired, and glucose “spills” into urine. The loss of glucose is accompanied by the loss of water, resulting in the characteristic polyuria (with dehydration) and polydipsia of diabetes.




علم الأحياء المجهرية هو العلم الذي يختص بدراسة الأحياء الدقيقة من حيث الحجم والتي لا يمكن مشاهدتها بالعين المجرَّدة. اذ يتعامل مع الأشكال المجهرية من حيث طرق تكاثرها، ووظائف أجزائها ومكوناتها المختلفة، دورها في الطبيعة، والعلاقة المفيدة أو الضارة مع الكائنات الحية - ومنها الإنسان بشكل خاص - كما يدرس استعمالات هذه الكائنات في الصناعة والعلم. وتنقسم هذه الكائنات الدقيقة إلى: بكتيريا وفيروسات وفطريات وطفيليات.



يقوم علم الأحياء الجزيئي بدراسة الأحياء على المستوى الجزيئي، لذلك فهو يتداخل مع كلا من علم الأحياء والكيمياء وبشكل خاص مع علم الكيمياء الحيوية وعلم الوراثة في عدة مناطق وتخصصات. يهتم علم الاحياء الجزيئي بدراسة مختلف العلاقات المتبادلة بين كافة الأنظمة الخلوية وبخاصة العلاقات بين الدنا (DNA) والرنا (RNA) وعملية تصنيع البروتينات إضافة إلى آليات تنظيم هذه العملية وكافة العمليات الحيوية.



علم الوراثة هو أحد فروع علوم الحياة الحديثة الذي يبحث في أسباب التشابه والاختلاف في صفات الأجيال المتعاقبة من الأفراد التي ترتبط فيما بينها بصلة عضوية معينة كما يبحث فيما يؤدي اليه تلك الأسباب من نتائج مع إعطاء تفسير للمسببات ونتائجها. وعلى هذا الأساس فإن دراسة هذا العلم تتطلب الماماً واسعاً وقاعدة راسخة عميقة في شتى مجالات علوم الحياة كعلم الخلية وعلم الهيأة وعلم الأجنة وعلم البيئة والتصنيف والزراعة والطب وعلم البكتريا.